Uitwisselingsprogramma nieuwe studenten Techniekhuis Twente

Alle 1ste-jaars studenten van Bouwschool Twente, Schildersvakopleiding Hengelo en IW Noord Oost-Flevoland hebben een 2-daagse praktijktraining gevolgd in elkaars vakgebied. 

Doel van de uitwisseling is om elkaars beroep beter te leren kennen en eventueel zelf kleine werkzaamheden te kunnen verrichten in een ander vakgebied. De onderlinge samenwerking op de bouwplaats verloopt hierdoor soepeler en er is meer begrip voor elkaars werkzaamheden in het bouwproces.

Het programma is als volgt samengesteld voor de ca. 100 studenten;

Bij de Schildersvakopleiding krijgen de studenten uitleg over een aantal materialen die de schilder gebruikt. Welke soorten verf, kwasten, rollers en schuurmiddelen zijn er en waar pas je die toe. Ook werd er geoefend met reparatiemiddelen voor buiten- en binnen schilderwerk. Hierna is de training afgesloten met het sauzen van een wand.

Bij Installatiewerk Nederland maken de student kennis met zowel installatietechniek als elektrotechniek. Bij elektrotechniek volgen ze instructie over de werking van de meterkast en leren ze de basiskennis van diverse schakelingen, zoals een enkelpolige-, wissel- of serieschakelaar. Ook is geoefend in het aansluiten van een wandcontactdoos. De praktijkopdrachten bij installatietechniek zijn het afkoppelen van een radiator, het vullen van een cv-installatie en het buigen van koperen buis voor waterleiding.

Bij Bouwschool Twente begint de training met uitleg over diverse (elektrische) gereedschappen en machines. Bij het timmergedeelte monteren de studenten een gipsplafond en timmeren deze af met plinten. Bij het metselgedeelte voeren ze kleine metselreparaties uit en brengen leidingen en verdeeldozen aan in een steenachtig wand.

De nodige praktische en theoretische informatie is gebundeld in een naslagwerk voor de studenten. De studenten waren ook erg enthousiast en hebben veel van elkaars vakgebied opgestoken. Volgend jaar opnieuw!

 

Introductieweek nieuwe studenten
Van 2D naar 3D en Augmented Reality