Van 2D naar 3D en Augmented Reality

Virtuele beelden voor een veel beter inzicht!


Voor een aspirant bouwprofessional is het best lastig om een ‘platte’ 2D-tekening voor te stellen in een driedimensionaal beeld.

Samen met Studio-X uit Rijssen hebben we een applicatie ontwikkeld waarmee studenten en instructeurs eenvoudig een vertaalslag kunnen maken van 2D naar 3D. Studenten zijn met onze applicatie in staat om visueel inzicht te krijgen in technische bouwkundige 2D-details. Daarnaast is het 3D-detail virtueel, stap voor stap op te bouwen en is per onderdeel kenmerkende informatie in te zien als afmetingen en materiaalaanduiding. De tools die je hiervoor nodig hebt? Simpelweg een bouwkundig 3D model, een tablet of mobiel en natuurlijk het 2D detailboekje. Met het mobiele apparaat wordt het 2D detail gescand, waarna het detail 3D zichtbaar wordt en tevens in Augmented Reality (AR) op tafel of op de vloer van alle kanten te bekijken is.

Om de applicatie van onze in de praktijk te testen is de kapconstructie van de oriƫntatieperiode als proef genomen. De student krijgt een goed inzicht in de bouwvolgorde, het eindproduct en kan details dichtbij en onder alle hoeken bekijken. De student kan thuis ook laten zien met welke opdracht hij/zij bezig is en er in de opleiding gebruik wordt gemaakt van moderne technologie.

 

 

Uitwisselingsprogramma nieuwe studenten Techniekhuis Twente
Met je handen werken en toffe dingen bouwen!