Erkend leerbedrijf worden

U wilt erkend leerbedrijf worden omdat u een mbo-student gaat begeleiden of er een zoekt? Om leerbedrijf te worden moet u eerst een erkenning aanvragen bij Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).

Waarom erkend leerbedrijf worden?
Leerbedrijven zijn onmisbaar om het bedrijfsleven te voorzien van jonge gemotiveerde en gediplomeerde (aankomende) professionals, de motor van onze economie. Wat zijn de voordelen als je een erkend leerbedrijf bent?

 • Binnenhalen van mogelijk toekomstige medewerkers.
 • Werkkrachten met de meest moderne technische kennis.
 • Een paar extra handen op de werkvloer.
 • Studenten die het goed naar hun zin hebben trekken andere studenten aan.
 • Waardevolle contacten met Bouwschool Twente en het ROC van Twente.
 • Mogelijkheden voor extra inkomsten uit subsidies en fondsen.
 • Maatschappelijke relevantie.

Voorwaarden voor erkenning

De Wet educatie en beroepsonderwijs verplicht mbo-studenten het praktijkgedeelte van hun opleiding te volgen bij een erkend leerbedrijf. Dit noemen we de beroepspraktijkvorming (bpv).

Als erkend leerbedrijf voldoet u aan de volgende voorwaarden:

 1. U biedt de student een goede en veilige werkplek. Daar oefent de student met werkprocessen en werkzaamheden die horen bij het beroep waarvoor hij in opleiding is.
 2. U stelt een praktijkopleider aan die de eisen van de opleiding kent en in staat is de student op de werkvloer op te leiden en te coachen. U maakt tijd, ruimte en middelen vrij om de praktijkopleider zijn taak te laten uitvoeren.
 3. U bent bereid om samen te werken met de school en SBB en u verstrekt daartoe de benodigde informatie.
 4. U gaat akkoord met vermelding van uw bedrijfsgegevens op Stagemarkt.nl, de website waar studenten een leerplaats (stage of leerbaan) zoeken in het mbo.

Erkenning aanvragen

Voordat u de echte erkenningsaanvraag start, doorloopt u een korte vragenlijst. Daardoor ziet u, wat er nodig is om uw aanvraag tot een succes te maken. Vervolgens kunt u direct doorgaan met de echte aanvraag. Een adviseur praktijkleren van SBB neemt binnen tien werkdagen contact met u op, om de aanvraag te bespreken.

Voortgezet speciaal onderwijs en praktijkonderwijs
Ook als u een leerling uit het voortgezet speciaal onderwijs of het praktijkonderwijs wilt gaan begeleiden of een vmbo-leerling in een leerwerktraject, moet u een erkenning aanvragen.

Klik hier om de aanvraag te starten

Studenten opleiden?

De bouwsector kan niet zonder de aanwas van bouwtalent. En bouwtalent kan niet zonder een leerwerkplek binnen een bedrijf. Benieuwd hoe u kunt profiteren van onze talenten? Neem contact met ons op en we komen bij u langs voor een kennismakingsgesprek en bespreken alle ins en outs.

Participant worden