Hallo ouders

Uw zoon of dochter leert een écht vak bij Bouwschool Twente

Wil uw zoon of dochter een vak voor de bouw leren? Zoals timmerman, metselaar, tegelzetter of uitvoerder? Motiveert u hem of haar dan om zich bij ons in te schrijven (op deze website). Online aanmelden bij het ROC van Twente kan ook via (www.rocvantwente.nl).

Wij zorgen ervoor dat uw zoon of dochter alle praktijkonderdelen van de bouwopleiding onder de knie krijgt. Ons regionale opleidingsbedrijf voor de bouw in Twente werkt al zo’n 37 jaar intensief samen met ruim 60 erkende leerbedrijven en met het ROC van Twente. We zijn zelfs samen met het ROC van Twente gehuisvest in het Techniekhuis Twente; onderwijs en bedrijfsleven onder één dak. We staan er dagelijks garant voor dat onze bouwstudenten hun vak bij één van de 60 leerbedrijven in de praktijk kunnen leren. Want bouwen kun je niet uit een boekje leren, daar is vooral veel praktijkervaring voor nodig. Bouwschool Twente heeft alle ervaring om het vakmanschap van uw zoon of dochter te ontwikkelen. Ons motto? Wij leren je bouwen!

Alsjeblieft: een betaalde baan voor 2 of 3 jaar!

BBL-opleidingen bij Bouwschool Twente duren 2 of 3 jaar. Je komt bij ons in dienst en werkt vier dagen per week bij je leerbedrijf: een bouw- of aannemingsbedrijf, een metselbedrijf of een tegelzetbedrijf. De vijfde dag besteed je aan het theoretische deel van je opleiding, bij het ROC van Twente. Ben je 20 jaar of ouder? Dan adviseren we de avondschool en 5 dagen per week werken. Want 5 dagen werken is ook 5 dagen per week geld verdienen.

 

Een flitsende, veilige en vakkundige start!
Start jij je opleiding? Dan leer je in je introductieperiode alles over het vakkundig, veilig en gezond werken in de bouwpraktijk. Hiervoor ontvang je van ons werkkleding, een goed gevulde gereedschapskist en diverse veiligheidsmiddelen. Zoals veiligheidsschoenen, een bouwhelm, gehoorkappen en een veiligheidsbril. Op de bouwplaats leer je de fijne kneepjes van je vak onder begeleiding van ervaren en erkende leermeesters.

Onbetaalbaar: trots op je werk!
Voor de uren die je werkt ontvang je van ons loon, afhankelijk van je leeftijd en het niveau van de opleiding (niveau 2, 3 of 4). Zolang je opleiding duurt, krijg je persoonlijke begeleiding van onze praktijkinstructeurs en de leermeester bij je leerbedrijf. Jij bent leergierig en zet jezelf graag voor de volle 100% in. En als je kwalitatief werk hebt geleverd, krijg je er ook veel waardering voor terug! Dan mag je trots zijn op wat je met je collega’s hebt gemaakt!

Diplomering

Als je alle onderdelen van de praktijk- en theorie van je opleiding hebt afgerond, dan ontvang je het waardevolle mbo-diploma, je entreebewijs voor de bedrijfstak Bouw. Je diploma wordt uitgereikt door het ROC van Twente, zij zijn hiervoor door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap de aangewezen organisatie. Met je mbo-bouwdiploma kun je overal in de bouw aan de slag. De meeste studenten komen in dienst van het leerbedrijf waar ze in de praktijktijdens de opleiding al werkten. Verder studeren –in dienst van Bouwschool Twente- is misschien ook een goede optie. Alles goed en wel; eerst maar eens je diploma halen. Veel plezier en succes gewenst!

Schrijf je in!

Kies voor de opleiding die bij je past. Schrijf je in bij een opleiding van Bouwschool Twente en leer wat écht vakmanschap is!

Ik wil mij inschrijven

Kom langs voor een rondleiding, het is echt de moeite waard

Een bezichtiging van onze opleidingslocatie is echt de moeite waard.
Op de monumentale gevel prijkt nog altijd de oude naam: Gebr. Stork Pompen-Afdeling. Ook de grote hal ademt nog altijd de industriële sfeer van voorbije jaren. Nu is het een plek voor onderwijs en innovatieve ontwikkelingen, zoals het bouwen aan een circulair Huis van de Toekomst. Want in de oude pompenfabriek zetelt tegenwoordig het Techniekhuis Twente.

Kiezen voor Bouwschool Twente is kiezen voor zekerheid

Direct een baan met een goed loon
We gaan met jou een arbeidsovereenkomst aan voor de duur van je opleiding
Je kunt instromen en in dienst komen wanneer jij maar wilt
Je ontvangt van ons een hoogwaardig gereedschap-, kleding- en veiligheidspakket, inclusief veiligheidsschoenen
Je werkt samen met onze ervaren, deskundige en erkende praktijkinstructeurs
Wij maken de match met een erkend leerbedrijf dat goed bij jou past
Je opleiding gaat bij ons altijd door, ook in economisch mindere tijden
Je haalt officiële vakdiploma’s en kunt doorstuderen op niveau 3, 4 en HBO

Ons 10-stappenplan naar jouw diploma!

Meer is er niet voor nodig, vanaf inschrijving tot diplomering. Simpel, toch?

1. Om mee te beginnen vul je op deze website het ‘inschrijfformulier’ in. Dat kan bij de bouwopleiding van jouw keuze.

2. Je meldt je voor 1 april digitaal aan bij het ROC van Twente (www.rocvantwente.nl).
Zoek je opleiding en ga naar de button: meld je aan voor deze opleiding
Als je hierop klikt, dan ga je naar de landelijke website ‘centraal aanmelden mbo (CAMBO)’. Eerst kies je nog de leslocatie: Lansinkesweg 28a Hengelo.
Daarna log je in met je DigiD en vul je jouw gegevens in.

Kies Bouwschool Twente als jouw leerbedrijf. Kun je Bouwschool Twente niet op postcode selecteren, vul dan onze gegevens handmatig in. De verplichte velden. (*) zijn:
Bouwschool Twente
Nederland
7553AE
28
a

3. Je wordt door ons en het ROC van Twente uitgenodigd voor een intakegesprek

4. Je volgt, samen met je collega-bouwstudenten een gave introductieperiode.

5. Bij een positieve indruk van jouw introductieperiode bieden we jou een stage- of een arbeidsovereenkomst aan.

6. Je ontvangt van ons nieuw gereedschap, stoere bouwkleding en alle nodige veiligheidsmiddelen.

7. Wij regelen een erkend bouw-, metsel- of tegelzetbedrijf voor jou, zodat je 4 dagen in de praktijk kunt werken en de fijne kneepjes van je vak leert.

8. Je wekelijkse theoriedag is ook in het Techniekhuis Twente in Hengelo. Bouwschool Twente en het ROC van Twente leiden samen op onder één dak.

9. Als je alle theorie-, keuze- en praktijkonderdelen van je opleiding met een voldoende hebt afgerond, dan heb je recht op je diploma.

10. Je hebt je opleiding met een diploma afgerond. Van harte gefeliciteerd!! De bedrijven staan om jouw te springen. Of…. studeer bij ons door voor meer diploma’s.

Top 10 veelgestelde vragen

 1. Om mee te beginnen vul je op deze website het ‘Inschrijfformulier’ in. Dat kan bij de bouwopleiding van jouw keuze.
 2. Je meldt je voor 1 mei ook digitaal aan bij het ROC van Twente (www.rocvantwente.nl). Zoek je opleiding en ga naar de button ‘AANMELDEN’ bij de opleiding van jouw keuze. Noteer Bouwschool Twente als jouw leerbedrijf. Kun je Bouwschool Twente niet op postcode selecteren, vul dan onze gegevens handmatig in.

Met alle plezier! Gebruik de button voor een bezichtiging met rondleiding. Dan kunnen we direct ook al jouw vragen beantwoorden. We horen graag van je!

Voor elke opleiding betaal je, als je ouder bent dan 18 jaar, per jaar lesgeld (BOL-opleidingen) of cursusgeld (BBL-opleidingen). Dit is wettelijk vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Daarnaast heb je ook (noodzakelijke) kosten voor leermiddelen. Bijvoorbeeld boeken, schriften, mappen, werkkleding, materialen en licenties. De hoogte van deze kosten verschilt per opleiding. Op de website van het ROC van Twente worden bij alle opleidingen de schoolkosten indicatief vermeld.

Om een BBL-bouwopleiding te kunnen volgen heb je een werkgever nodig. Bouwschool Twente wordt jouw werkgever, nadat je de introductieperiode goed hebt doorlopen. Je ontvangt van ons een arbeidsovereenkomst of een stageovereenkomst. De stageovereenkomst geldt als je nog eerst in onze werkplaats praktisch voorbereid moet worden op werken in de praktijk. Dit is meestal het geval als je geen vooropleiding of werkervaring hebt in de bouw. Als je na een paar maanden voldoende basiskennis en vaardigheden hebt ontwikkeld, dan ontvang je van ons jouw arbeidsovereenkomst voor de duur van de opleiding.

Als je timmerman, metselaar of tegelzetter wil worden en je komt in dienst van Bouwschool Twente, dan ontvang je dit allemaal van ons. Moderne werkkleding op maat, professioneel gereedschap en alle nodige persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s). En ieder jaar krijg je van ons nieuwe werkschoenen.

Je spaart deze pakketten bij elkaar, omdat wij de dagvergoedingen uit de CAO hiervoor niet aan jou uitbetalen. Na afloop van de opleiding heb je voldoende ‘gespaard’ en is alles jouw eigendom. Het grote voordeel hiervan is dat jij -of je ouders- bij de start van jouw opleiding niets hoeven te voorfinancieren.

Die vraag is moeilijk te beantwoorden. De lonen staan vermeld in de CAO voor de bouw. Je loon is afhankelijk van je leeftijd, het niveau van de opleiding die je volgt en het aantal uren dat je per week werkt, 4 dagen bij een dagopleiding (max. 32 uur) en 5 dagen (max. 40 uur) bij een avondopleiding voor 20+. Maar ga uit van ongeveer 150% van het minimum loon.

Jazeker kan dat. In de bouw zijn de mogelijkheden bijna onbegrensd. In de bbl-opleidingen kun je gaan voor opvolgend niveau 2, 3 en 4. Daarna kun je met je diploma’s mogelijk nog doorstromen naar het HBO.

Om beter in je vak te worden -ook als je al een baan hebt- zijn er ook talloze cursussen te volgen. Meestal volg je zo’n cursus in overleg met je werkgever.

In een bedrijfstak waar meer werknemers risicovol werk doen is over het algemeen veel aandacht voor veilig en gezond werken. Dit geldt ook als er sprake is van fysiek belastend werk. In de bouw is er veel aandacht voor veilig en gezond werken en duurzame inzetbaarheid. In ons opleidingsprogramma wordt door intensieve training en onderwijsmodules veel aandacht besteed aan fit, veilig en gezond werken, zodat je na je pensioen ook nog goed uit de voeten kunt en kunt genieten.

Werken in de bouw, je vindt het leuk of je vindt het helemaal niets. Deze argumenten overtuigen je er vast en zeker van dat werken in de bouw gaaf is om te doen!

 • Vrijheid en verantwoordelijkheid
  Werken in de bouw geeft je best veel vrijheid en verantwoordelijkheid. Je werkt buiten en je zit niet opgesloten tussen vier muren van een kantoor, dat is ook een vorm van vrijheid. En, je begint steeds op een andere locatie aan een nieuw project, dus veel afwisseling en uitdaging. Je bent verantwoordelijk voor je eigen werkzaamheden. En uiteraard lever je de goede kwaliteit binnen de gestelde tijd.
 • Je ziet wat je maakt
  En wat je met je hoofd en handen maakt is tastbaar. Je schrijft geen ellenlange rapporten en onderzoeken die weer verdwijnen in de la van een bureau en nooit meer worden gebruikt. Nee, in jouw werk gaan mensen wonen of werken. Dat is pas iets waar je trots op mag zijn.
 • Gedreven collega’s
  Mensen die werken in de bouw doen het omdat ze ervan houden. Je hebt passie en liefde voor het vak. Je collega’s ook. Dat betekent dat je alleen maar met mensen werkt die het leuk vinden wat ze doen. Voor jou is dat perfect, omdat de mensen om je heen je stimuleren om de beste in je vak te worden. En dat geeft nog meer liefde voor je vak.
 • Kans op een vaste baan
  Als jij je diploma’s hebt gehaald, dan is er alle kans dat je een vaste baan krijgt. En bij een vaste baan hoort een vast inkomen! Of je begint gewoon voor jezelf!

De komende jaren is er voldoende werk te vinden in de bouw, zowel in de voorbereiding op kantoor als in de uitvoering op de bouwplaats. Er worden de komende jaren veel nieuwe woningen gebouwd en oudere woningen moeten energiezuinig en toekomstbestendig gemaakt worden. Ook zullen er -op korte termijn- nog veel oudere werknemers (60+) de bedrijfstak verlaten door de uitgestelde pensioenleeftijd en regelingen om eerder te stoppen met werken. Er zijn voor nieuwe professionals  goede kansen op goed betaalde banen in de bouw. Nu beginnen met een 3- of 4-jarige opleiding biedt ruim carrièreperspectief. Grijp je kans!