Meteen aan de slag in de bouw: Mike, Huub en Martijn gingen je voor

Mike Oude Tanke (19) – Timmerman bij aannemingsbedrijf H. Groen in Enschede

Bouwschool Twente
Mike aan het werk Foto: Bouwschool Twente

Mike volgde de opleiding allround-timmerman bij Bouwschool Twente en ging aan de slag bij aannemingsbedrijf H. Groen. In 2022 rondde hij de bbl-opleiding af op niveau 3. Hij volgt momenteel de opleiding uitvoerder, bbl-niveau 4.

“Zo’n beetje mijn hele familie zit in de bouw, dus ik kwam er al vroeg mee in aanraking. Daarnaast heb ik het altijd heel fijn gevonden om dingen met mijn handen te maken. Vooral werk waarvan je ook echt het eindresultaat ziet.”

“Vooral de combinatie van werken en leren bij Bouwschool Twente vind ik fijn. Je hoeft maar één dag naar school voor de theorie, je kunt meteen aan de slag en ondertussen krijg je het vak snel onder de knie. De dagen in de werkplaats bij Bouwschool Twente waren altijd supergezellig. Ik werd goed begeleid en als je ergens moeite mee had hoefde je het maar aan te geven Iedereen staat voor je klaar, instructeurs én medestudenten.”

“Toen ik met de opleiding begon matchte Bouwschool Twente mij aan het bedrijf waar ik nu nog steeds werk. Het klikte direct. Dus toen ik klaar was met mijn timmeropleiding bleef ik daar werken, terwijl ik startte met mijn opleiding tot uitvoerder. Het mooie aan dit werk, is dat ik de hele dag dingen mag maken waar mensen blij van worden. Je komt daarnaast ook nog op toffe plekken én je maakt van niets iets.”

“Ik wil eerst de opleiding uitvoerder afronden en daarna gewoon lekker aan het werk en geld verdienen. Ik zou ooit nog mijn leermeesterpapieren willen halen, zodat ik zelf leerlingen kan begeleiden. Ik vind het belangrijk dat de kennis van dit vak wordt doorgegeven.”

Huub Kamphuis (29) – Uitvoerder bij Bouwgroep Droste Hengelo

Huub op de bouw Foto: Bouwschool Twente

Huub voltooide zijn timmeropleiding, bbl-niveau 2 en 3 in de praktijk bij Droste Bouwgroep in Hengelo. Hij volgde daarna een driejarige avondopleiding tot assistent-uitvoerder, bbl-niveau 4. Vervolgens nog een extra opleiding, waarmee hij zijn aannemersdiploma haalde.

“Bouwschool Twente koppelde mij aan Droste. Een schot in de roos, zo bleek. Ik heb tussendoor even ergens anders gewerkt, maar zodra ik terug kon komen deed ik dat. Ik heb hier zóveel geleerd. In de werkplaats van Bouwschool Twente uiteraard ook, maar uiteindelijk is het bouwbedrijf toch de plek waar je de kneepjes van het vak worden bijgebracht.

“Ik ben destijds voor de oriëntatieperiode en een aantal praktijktoetsen in de werkplaats naar Bouwschool Twente geweest. De rest van de tijd ben je aan het werk bij het leerbedrijf. Het was leuk om even in een andere omgeving te zijn met mensen van mijn leeftijd. We hebben superveel plezier gehad onderling. De lesstof ging me vrij gemakkelijk af, dus ik had ook genoeg tijd om plezier te maken.”

“Ik ben nu uitvoerder bij Droste. Daarvoor begeleid ik projecten in de uitvoeringsfase van A tot Z. Ik zorg dat projecten goed verlopen en dat de juiste mensen op de juiste plek zijn. Daarnaast hou ik alles in de gaten qua planning, techniek en kosten. Kortom: ik zorg dat alles loopt zoals het moet en dat we uiteindelijk goed werk afleveren.”

“Ik heb altijd al graag met mijn handen gewerkt en kom uit een technische familie. Mijn vader werkte in de bouw en mijn broers zijn werkzaam in de bouw en metaal. Ik hoefde daarom zelf ook niet lang na te denken. Ik vond de praktijkgerichte bbl-leerweg beter bij me passen. Praktijkervaring is de sleutel tot succes in de bouw. Door alleen in schoolboeken te kijken, leer je niks maken.”

Martijn Rikhof (36) – Timmerman bij Dura Vermeer Bouw Hengelo

Martijn op de bouw Foto: Bouwschool Twente

Martijn volgde vanaf 2005 de timmeropleiding bbl-niveau 2 en 3 bij Dura Vermeer Bouw Hengelo en deed de avondopleiding tot assistent-uitvoerder, bbl-niveau 4.

“Na twee weken was er voor mij al een leerbedrijf gevonden, waar ik op de bouwplaats aan de slag kon: Dura Vermeer. Dat klikte meteen, en gelukkig maar, want ik was daar het grootste gedeelte van mijn opleiding aan het werk. Bepaalde onderdelen werden bij Bouwschool Twente getoetst. Bijvoorbeeld dakwerk, uitzetten of stellen. Daarvoor was ik dan één of twee weken in de werkplaats met m’n vak bezig. Dat was een leuke tijd. Er werd veel lol gemaakt onderling en heel hard gewerkt. Daarnaast stonden de instructeurs altijd klaar om je te helpen.”

“Werken in de bouw betekent vrijheid voor mij. Je bent veel buiten én ieder werk is weer anders. Er zijn zoveel verschillende dingen die je mag doen. Het mooiste vind ik de woningbouw en de utiliteitsbouw. Uitdagend zijn de bouwwerken met bijzondere constructies, dat maakt het uitdagend. Als een project voltooid is, is het heerlijk om te kunnen zeggen: ‘Daar heb ik aan meegewerkt!”

“Ik wil voorlopig als timmerman blijven werken. Ik ben sinds een half jaar leermeester, dus daar wil ik de komende jaren ervaring in opbouwen. Ik zou de stap naar voorman nog wel willen maken en misschien wil ik in de toekomst de uitvoering in, maar voorlopig blijf ik lekker timmeren.”

 

“Doe waar je goed in bent en volg daarin je eigen weg!”