“Doe waar je goed in bent en volg daarin je eigen weg!”

Hoe Daniël zijn eigen bouwadviesbureau is begonnen: ‘Bewust de onzekerheid opgezocht’


Op het moment dat Daniël Minnegal (31) in 2011 zijn timmeropleiding had afgerond, diende zich de volgende bouwcrisis aan.
“Ik had een mooi vak geleerd, maar niemand zat op mij te wachten. Dat was ongeveer de strekking van het verhaal.” Toch nam Daniël een beslissing die niet iedereen zou durven nemen.

Deze Tukker had als klein jongetje al interesse in de bouw. “Neem bijvoorbeeld De Eschmarke, waar ik langs fietste op weg naar school”, zegt hij. “Vroeger was hier een groot weiland en een paar jaar later stonden er huizen. Wie beslist dat daar huizen gebouwd konden worden? En hoe gaat dit proces in z’n werk? Daar wilde ik graag meer over weten.”

De basis voor de bouw
Na de middelbare school startte Daniël met zijn timmeropleiding bij opleidingsbedrijf SSB, de voorganger van Bouwschool Twente. Hij was slim genoeg om een mbo-opleiding op niveau 4 aan te kunnen, maar Daniël koos bewust voor een bbl-bouwopleiding op niveau 2. “Begin bij de basis, want op deze manier doe je praktijkervaring op. Vanuit daar kun je je altijd verder specialiseren. Ik heb gemetseld, getimmerd en geschilderd en door overal mee te draaien, ontdek je vanzelf wat bij je past.”

Start je gelijk op mbo 4 niveau, merk je gaandeweg dat dit niet is wat zoekt en besluit je met de opleiding te stoppen, dan heb je geen diploma om op terug te vallen. Daniël: “Maak altijd je opleiding af. Ook al is dit op een lager niveau dan je eigenlijk aankan. De kennis en het netwerk die je hebt opgebouwd, komen later nog goed van pas.”

Van stageopdrachten naar eenmanszaak
Die nuchtere instelling heeft hem uiteindelijk ver gebracht. Na het afronden van zijn mbo-opleiding bouwkunde op niveau 4 ging Daniël zelf op zoek naar werkplekken waar hij als stagiair mee kon draaien. Hij deed veel praktijkervaring op en zijn netwerk werd steeds groter.

“Maar het was nog steeds crisis in de bouw en meer dan een tijdelijk contract konden ze mij niet bieden”, legt Daniël uit. “Want ja: onzekere tijden, hè? Dus toen heb ik de stoute schoenen aangetrokken en ben ik een eenmanszaak gestart als adviseur in de bouw. Ik heb bewust de onzekerheid opgezocht, maar dan wel een onzekerheid waar ik zelf de touwtjes in handen heb.

Blijven ontwikkelen
Een eigen zaak beginnen was niet de enige mijlpaal voor Daniël, want hij ging tegelijkertijd hbo bouwtechnische bedrijfskunde studeren. “Ik wilde mijn denkvermogen aanspreken en op organisatorisch vlak meer uitgedaagd worden. En dat is gelukt, want ik had met de andere opleidingen al een fantastische basis gelegd. Ik zeg altijd maar zo: doe waar je goed in bent en volg daarin je eigen weg. Dan vind je uiteindelijk de functie die perfect bij je wensen aansluit.”

Start ook met een carrière in de bouw
Wil jij net zoals Daniël carrière maken in de bouw? Dat kan door bij Bouwschool Twente de basis te leggen voor een mooie carrière, met één van de uitdagende en praktijkgerichte bbl-bouwopleidingen (mbo niveau 1 tot en met 4). Je hoeft slechts één dag per week in de collegebanken door te brengen, de overige vier dagen leer je het bouwvak in de praktijk op de bouwplaats. Extra fijn: je verdient direct een goed salaris en haalt erkende mbo-diploma’s! Bekijk hier het volledige opleidingsaanbod en schrijf je in.

 

 

Meteen aan de slag in de bouw: Mike, Huub en Martijn gingen je voor
Jan Mulder (Koopmans Bouw Enschede)