Opleiding Timmerman
BBL niveau 2 en 3

Meer info en aanmelden Timmerman niveau 2

Meer info en aanmelden Allround Timmerman niveau 3

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als timmerman kun je werken in de nieuwbouw, renovatiebouw of je werkt aan verbouwingen aan huizen, kantoren of andere panden. Je kunt aan de slag bij bijvoorbeeld een aannemersbedrijf, bouwbedrijf of timmerbedrijf. Je werkt vaak op verschillende locaties. Een afwisselende baan dus!

In je opleiding Timmerman ontwikkel je alle kennis en vaardigheden waarover een bouwprofessional hoort te beschikken. Zo leer je kennismaken met verschillende bouwmaterialen en het gebruik van bouwmaterieel en de juiste (elektrische) gereedschappen. Je wordt handig met frezen, zagen, boren en schaven. Ook het bevestigen van bouwmaterialen en het repareren en vervangen van beschadigde delen behoort tot de timmerwerkzaamheden. Jouw werk als timmerman is heel veelzijdig. Overal waar wordt gebouwd (nieuwbouw, onderhoud, renovatie, restauratie), bewerk en bevestig je materiaal. Natuurlijk komt ook het technische deel aan bod. Als timmerman maak je gebruik van moderne meetinstrumenten en gereedschappen om je werkzaamheden zo precies en praktisch mogelijk uit te voeren.

Als timmerman werk je met je handen en met machines. Je houdt je bezig met onder andere het uitzetten en stellen van dakconstructies, trappen, gevelbekleding. Ramen, deuren en kozijnen kun je maken en plaatsen. Je kunt zowel in teamverband als zelfstandig werken onder leiding van je opdrachtgever. Je doet vaak werk dat een voorbereiding is voor de werkzaamheden van bijvoorbeeld de metselaar en schilder.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Voor de basisberoepsopleiding (niveau 2) gelden de volgende toelatingseisen:
– basisberoepsgerichte leerweg of kaderberoepsgerichte leerweg: Je hebt een diploma lager beroepsonderwijs (lbo), voorbereidend beroepsonderwijs (vbo) of voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo);

– theoretische leerweg: je hebt een mavo-diploma of vmbo-diploma;
– gemengde leerweg: je hebt een diploma mavo-vbo of een vmbo-diploma;
– je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo met gunstig gevolg hebt doorlopen;
– je bent in het bezit van een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling;
– een assistentopleiding die opleidt tot hetzelfde beroep of dezelfde richting.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 3, Allround Timmerman.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Het is in dit vak heel belangrijk dat je handig bent, een goed technisch inzicht hebt, vlug en toch netjes kunt werken. Je moet ook goed samen kunnen werken met je collega’s. Je moet zorgvuldig omgaan met materialen, gereedschap en machines.

Perspectief op een baan

Er is veel vraag naar timmerlieden met een diploma op niveau 3. Je kunt werk vinden bij bouwbedrijven, timmerbedrijven en aannemersbedrijven.

Meld je nu aan!