Opleiding Tegelzetter
BBL niveau 2 en 3

Info en aanmelden Tegelzetter niveau 2

Info en aanmelden Allround Tegelzetter niveau 3

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als tegelzetter houd jij je vooral bezig met het plaatsen van tegels. Daarin heb je veel variatie en kan de plaats waar je dit werk doet telkens weer anders zijn. Je werkt in de sector afbouw bij een wat kleiner bedrijf, aan voornamelijk nieuwbouwprojecten, de utiliteitsbouw en renovatieprojecten. Afhankelijk van de bedrijfsgrootte en de arbeidsdeling werk je als Tegelzetter onder leiding van je direct leidinggevende, de ondernemer/bedrijfsleider, de uitvoerder, de voorman of de allround tegelzetter.

Als Tegelzetter voer je standaard tegelzetwerkzaamheden uit, zoals het lijmen van vloer- en wandtegels, het zetten van wandtegels in specie, het leggen van vloertegels in specie en het afwerken van alle soorten tegelwerk. Hierbij worden standaard werkmethoden toegepast die de tegelzetter in overleg met de leidinggevende met elkaar combineert. Je gebruik hiervoor verschillende soorten tegels, lijmen en species. Je moet kunnen voegen en tegels snijden. Soms moet je ook metselen. Voordat je aan de slag gaat bestudeer je eerst de bouwtekeningen. Als de rest van de bouw bijna klaar is, begint jouw werk.

Je voert de werkzaamheden individueel uit of in een ploeg bestaande uit 2 of meer tegelzetters en je werkt met name binnen, maar soms kunnen je werkzaamheden ook buiten plaatsvinden.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 3, opleiding Allround Tegelzetter.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Het is in dit vak heel belangrijk dat je handig en praktijkgericht bent en je een goed technisch en ruimtelijk inzicht hebt. Je kunt vlug en toch netjes werken. Ook moet je als tegelzetter gevoel hebben voor materialen en kennis hebben van vormen en kleuren. Je verricht zichtbaar werk, het is daarom van belang dat je nauwkeurig en precies werkt. Ook moet je goed kunnen overleggen met opdrachtgevers en samen kunnen werken met andere collega’s. Ook moet jij klantgericht kunnen werken en altijd proberen kwaliteit te leveren, daarbij is het belangrijk dat je veilig en milieubewust werkt.

Perspectief op een baan

Er is veel vraag naar Tegelzetters met een diploma op niveau 3. Je kunt werk vinden bij aannemers-, en tegelzetbedrijven.