Opleiding Metselaar
BBL niveau 2 en 3

Info en aanmelden Metselaar niveau 2

Info en aanmelden Allround Metselaar niveau 3

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Je bent natuurlijk bezig met metselwerk. Daarin is veel variatie, ook wat de plaats betreft waar je dat werk doet. Er is veel werk in de nieuwbouw, maar er zijn bedrijven die gespecialiseerd zijn in restauratie, waar je ook oude technieken voor moet leren gebruiken. Je maakt rechte, gebogen muren, ‘schoon metselwerk’ dat zichtbaar blijft of metselwerk dat achter stuclagen verdwijnt, in verschillende ‘verbanden’ (de manier waarop je de stenen legt). Ook tegelzetten en stukadoren kunnen bij het werk horen.

Als metselaar leer je het vak metselen en het voegen van gemetselde muren, zowel binnen als buiten. Je bent de vakman met technisch inzicht, handig en je kunt vlug en netjes werken. Als metselaar kom je op allerlei plekken in de bouw terecht: nieuwbouw, onderhoud en restauratie. Je leert bij Bouwschool Twente alle technieken, die jou tot de beste metselaar maken.

Binnen de metselopleiding word je op een praktijkgerichte manier begeleid om dit boeiende vak te leren. Echt metselwerk is een ambacht! Je metselt stenen op elkaar tot een muur, zorgt voor een goede maatvoering en organiseert je werkplek. Alleen al het aanvoeren van stenen vereist een goede voorbereiding. Als metselaar heb je kennis van vele soorten materialen en technieken nodig. Maar denk ook aan het goed kunnen lezen van een tekening en het nauwkeurig maatvoeren. Een goed ruimtelijk inzicht behoort eveneens tot de basiseigenschappen van een goede metselaar.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Voor de basisberoepsopleiding (niveau 2) gelden de volgende toelatingseisen:
– basisberoepsgerichte leerweg of kaderberoepsgerichte leerweg: Je hebt een diploma lager beroepsonderwijs (lbo), voorbereidend beroepsonderwijs (vbo) of voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo);
– theoretische leerweg: je hebt een mavo-diploma of vmbo-diploma;
– gemengde leerweg: je hebt een diploma mavo-vbo of een vmbo-diploma;
– je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo met gunstig gevolg hebt doorlopen;

– je bent in het bezit van een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling;
– een assistentopleiding die opleidt tot hetzelfde beroep of dezelfde richting. Opleiding Metselaar

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 3, opleiding Allround Metselaar.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Het is in dit vak heel belangrijk dat je handig bent, een goed technisch inzicht hebt, vlug en toch netjes kunt werken. Je moet ook goed samen kunnen werken met je collega’s. Je moet zorgvuldig omgaan met materialen, gereedschap en machines.

Perspectief op een baan

Er is veel vraag naar metselaars met een diploma op niveau 3. Je kunt werk vinden bij aannemers- en metselbedrijven.