Tegelzetter Allround (3-jarig versneld BBL Niveau 3)

Een kale muur of een saaie vloer mooi bekleden met tegels, lijkt jou dat wel iets? Dan is het beroep van tegelzetter echt iets voor jou.

Je werkt vooral in de nieuwbouw en bij de renovatie van huizen, kantoren en bedrijven. In je opleiding leer je alles over het snijden en aanbrengen van natuurstenen, keramische en glazen tegels op wanden en vloeren in strakke lijnen of in decoratieve vormen. Je bent een vakman met goed ruimtelijk inzicht, je kunt tekening lezen en houdt van veel variatie. Je leert werken met diverse soorten tegels, zowel voor binnen als buiten. Ook het plaatsen van tegels op verschillende manieren met lijm of specie is jouw vakmanschap. Bij grote tegels is jouw werkmethode anders dan bij kleine en tegels in de specie zetten is weer ander werk dan tegels lijmen. In kleine ruimtes werk je meestal alleen, grotere en zwaardere tegels zet of leg je samen. Je moet wel voldoende pit in je mouwen hebben om emmers lijm en pakken tegels te kunnen dragen.

Je werkt meestal binnen en soms buiten en je werkt samen met collega’s en onderaannemers. Je moet goed kunnen communiceren en samenwerken op de bouwplaats. Je bent de vakman met technisch inzicht, handig en je kunt vlug en netjes werken. Past dit goed bij jou? Ga het dan maken met een BBL-opleiding Tegelzetter niveau 2 bij Bouwschool Twente.

Leg nu de eerste steen!

Kies voor de opleiding die bij je past. Schrijf je in bij een opleiding van Bouwschool Twente en leer wat écht vakmanschap is! Met jouw inschrijving leg je ‘de eerste steen’ van jouw mooie carrière.

Ik wil mij inschrijven

Hoe ziet de opleiding eruit?

 • Tijdens de opleiding is er veel aandacht voor de praktijk. Je leert en werkt vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je één dag per week naar het ROC van Twente voor de theorie van je opleiding. Bouwschool Twente en het ROC van Twente werken samen in het Techniekhuis Twente, op één locatie dus!
 • Je ontvangt een goed salaris met onze BBL-opleidingen.
 • De opleiding duurt 3 jaar en start in augustus. Later instromen kan in overleg.
 • Tijdens je opleiding leg je Proeven van Bekwaamheid (PvB) af. Hierin laat je zien dat je in de praktijk kunt toepassen wat je geleerd hebt. Ook maak je toetsen op school en op je werkplek. Daarnaast doe je examen in de algemene vakken.
 • Ook de door jou gekozen keuzedelen worden geëxamineerd. Over het kiezen van de keuzedelen
  word je in het eerste leerjaar uitgebreid geïnformeerd.
 • Je vakkenpakket bevat Loopbaan en Burgerschap, Nederlands, Rekenen en Vaktechnische vakken.
 • Tijdens je opleiding ontvang je van ons extra trainingen en clinics om nog beter te worden in je vak.

Is deze opleiding iets voor mij? Ik…

 • kom iedere dag op tijd (of liever nog 10 minuten eerder)
 • ben leergierig, in zowel de praktijk als de theorie
 • ben gemotiveerd om de beste in mijn vak te worden
 • draag mijn werkkleding en veiligheidsmiddelen
 • houd ervan om op verschillende locaties te werken
 • zie het werk liggen en pak graag aan
 • ben collegiaal en prettig om mee samen te werken

Wat jouw ogen zien, kunnen jouw handen maken. Je bent handig en hebt snel door hoe dingen technisch in elkaar zitten. Je werkt zelfstandig, maar je kunt ook goed samenwerken. Netjes en snel je werk doen, dat vind je een uitdaging.

Mogelijkheden na de opleiding

Met je diploma Allround Metselaar niveau 3 kun je verder leren in de BBL-opleiding Uitvoerder Bouw&Infra niveau 4. Deze opleiding duurt 2 jaar en je doet in die periode extra kennis en bouwervaring op. Je krijgt een goed inzicht in het hele bouwproces, stuurt bouwprojecten aan en ontvangt een zeer waardevol MBO-diploma, waarmee je volop kansen hebt op de arbeidsmarkt. Na niveau 4 is een HBO-opleiding ook mogelijk.

Hoe kan ik starten?

De toelatingseisen voor de BBL-opleiding Allround Metselaar niveau 3 zijn de volgende: Je hebt een leerwerkplek (een bouwplaats van een leerbedrijf) nodig om de kneepjes van je vak te leren. Maar wees gerust, die leerwerkplek regelen wij voor jou.

Daarnaast heb je nodig:

 • een diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • of een overgangsbewijs van 3- naar 4- havo/vwo
 • of een gelijkwaardig diploma
 • een flinke dosis motivatie om de beste in je vak te worden.

Bouwschool Twente wenst je veel plezier en succes tijdens je BBL-opleiding. Jij gaat het maken!

Extra informatie
De bedrijfstak Bouw&Infra vergoedt 100% van de kosten van de leermiddelen voor studenten die starten met een opleiding in de bouw. Wij kunnen je informeren over de voorwaarden.

Meer lezen over deze opleiding?

Bekijk of download de brochure

Dit vinden onze studenten van hun opleiding!

Metselaar Allround (BBL Niveau 3)